knuffels Amsterdam

Verhaal klompen

Nederlandse Klompen  (de geschiedenis in het kort).
De klomp zo als deze nu genoemd worden stamt uit zo ver als nagegaan kan worden uit 1397.
Uiteraard heeft de klomp niet zoals naam  blok, klos, platijn, etc.

Natuurlijk is de vorm ook geëvalueerd, door de jaren heen en ook door de industrialisatie die sinds 1927 op gang kwam ( in het klompenmuseumpje van de Klompenboer staat een klein maar dapper kopieer machine uit begin 1930).

Waarom klompen in Nederland: de “Lage Landen” zowel wij zijn onder en gelijk aan het zeeniveau  (Schiphol luchthaven ligt meer dan 18 meter onder de Noordzee) dus je kan wel voorstellen “natte voeten” en wat beschermd beter als een klomp tegen water. Dat is niet de enige reden voor de blokken aan je voeten er was nog geen rubber voor laarzen en leer word nat, niet te spreken over transpiratie (zweetvoeten). Een hedendaagse klomp kan belast worden tot 300 kilogram op de kap (de bovenkant van de klomp) en een draadnagel (spijker) is geen probleem voor de zool mist deze niet meer dan 2 ½ cm is afgesleten door de ARBO bepaald in 1997 en sindsdien CE gekeurd met glans, wat de boeren allang wisten (heeft er ooit een koe tijdens het melken op je teen gestaan).

Klompen worden gemaakt van vers (nat) populierenhout, deze zijn sinds 1930 gecultiveerd  (gekweekt) omdat er meer bomen gerooid (gekapt) werden dan groeiden en een wet ontstond voor her planting. Na het kappen worden de bomen in bollen gezaagd (korte handelbaarder stukken) en gekloofd zodat de klompenmaker er klompen van kan maken.

Ambachtslieden zijn een uitstervend ras door de industrialisatie en dat het praktisch niet lonend is, gelukkig is er nog wel de traditie die instant word gehouden (mede dankzij de toerisme) en het Neerlands Ambachtelijk product in stand word gehouden. Bruno Jonker geboren in Amsterdam heeft het vak in 1983 geleerd van de Klompenmaker van Zwienen in Lekkerkerk  en is een van de weinigen (hand matige) klompenmakers die Nederland nog kent. Gelukkig is er een nazaat maar of deze het vak wel wil overnemen is een vraag in de 20e eeuw.

Bruno Jonker (19-07-1956, Amsterdam)
De Kompenboer/Woodenshoefactory
Sint Antoniesbreestraat 51A

1011 HB Amsterdam (centrum) NL
Tel 020-4273862 www. klompenboer.nl

 


Avatar photo

Bruno Jonker is in 1981 begonnen als Edelsmid Atelier in het Nederlands Centrum Voor Ambachten, daarnaast heeft hij het klompenmakervak geleerd en is in 1986 De Klompenboer van Amsterdam geworden. Knuffels is een samenloop van omstandigheden wat op deze website te lezen is.