knuffels Amsterdam

Verhaal knuffels

Nederlands:

Met een etalage vol dansende, klimmende en buitelende knuffeldieren krijgen wij veel bekijks. Hier, in de winkel die hij Knuffels noemde, koestert hij honderden pluchen beesten in alle soorten en maten, van honden en katten tot koetjes en konijnen. In dit sprookjesland verblijven ze in het kleurrijke gezelschap van geliefde fantasiefiguren als Hello Kitty, Barbapapa, Papo ridders en draken. En voor wie de poppenleeftijd voorbij is gegroeid, hebben wij IQ puzzels, gadgets, optische illusies, typisch Amsterdamse souvenirs en natuurlijk… Klompen.

Behalve beheerder van Knuffels is Bruno Jonker ook klompenmaker. Ooit begonnen als edelsmid, in 1981 besloot hij in 1983 zich te bekwamen in het lucratievere klompenmakersvak. Zijn winkel/werkplaats aan de Nieuwezijds Voorburgwal werd een groot succes en als ‘klompenboer’ reisde hij de wereld over om zijn vakmanschap te demonstreren. Tot omstandigheden hem dwongen de werkplaats te sluiten. Niet voor één gat te vangen, verhuisde hij in 1998 naar de Antoniesbreestraat, waar hij zijn knuffeldomein opende. ‘Mijn toenmalige vriendin haten knuffels, en dat bracht me op het idee er een winkel in te beginnen’, vertelt hij. Maar onder de winkel heeft hij nog altijd zijn klompenmakers Atelier en een ambachten centrum. Wat helaas nog dooromstandigheden is afgesloten.

Avatar photo

Bruno Jonker is in 1981 begonnen als Edelsmid Atelier in het Nederlands Centrum Voor Ambachten, daarnaast heeft hij het klompenmakervak geleerd en is in 1986 De Klompenboer van Amsterdam geworden. Knuffels is een samenloop van omstandigheden wat op deze website te lezen is.